Direktlänk till inlägg 24 april 2019

Bästa aktivitetsarmband bäst i test

Av Pelle - 24 april 2019 08:02

Vad är de du skall titta på när du väljer armband?
Först och främst så skall du fråga dig själv vad det är du vill mäta, vad är ditt mål med aktivitetsarmbandet? Vanliga mål är till exempel:

  • Mäta hur mycket du rör dig varje dag
  • Mäta hur många kalorier du gör av med
  • Förbättra din hälsa
  • Röra dig mer
  • Sova bättre
  • Se varningstecken på försämrad hälsa tidigt

De flesta aktivitetsarmbanden ger dig möjlighet att uppfylla alla de här målen, men vissa modeller kan vara bättre på vissa delar, eller om något inte är av intresse för dig kan du köpa en billigare modell utan den funktionen. I våra recensioner går vi igenom de olika funktionerna, hur tillförlitliga mätningarna är, design, pris samt användarvänlighet.


Vad är ett aktivitetsarmband?

Aktivitetsarmband, eller aktivitetsmätare som de också kallas hjälper dig att läsa av dig kropp i siffror. De kan mäta lite olika saker, men en standardmodell mäter din puls/hjärtfrekvens, aktivitet i antal steg och km, energi- och kaloriförbrukning samt sömn.


Aktivitetsarmband är för dig som vill göra vardagsaktivitet lite roligare. Du kan se det lite som en träningskompis som sporrar dig att röra lite mer på dig om du varit inaktiv en dag. Vissa armband har en display där du direkt kan se hur antalet steg du tagit ökar, eller vad du har för puls just nu. De synkas även mot en app som du laddar ner till din smartphone. Där lagras all information så att du kan se din utveckling, tävla mot andra eller dela på sociala medier. Aktivitetsarmbanden är inte lika professionella som till exempel pulsklockor, så idrottsutövare på en högre nivå bör välja något som är anpassat för elitidrott.

  • Mät hur mycket du rör på dig under en dag
  • Sätt, och uppfyll mål för din träning
  • Jämför för att se att din hälsa blir bättre
  • Upptäck negativa förändringar i din aktivitetsförmåga eller hälsa tidigt
  • Ökar motivationen för att röra på dig mer

Är aktivitetsarmband bra?

Aktivitetsarmbanden har fått mycket kritik för att göra felberäkningar och därmed leverera felaktiga resultat om din förbränning. De flesta armband beräknar din puls med hjälp av ljussignaler där armbandet registrerar hur mycket som studsar tillbaka och utifrån det mäter hjärtslagen. Denna metod är inte lika tillförlitlig som de metoder som används i laboratorium eller hos doktorn, men att använda dessa metoder dygnet runt skulle bli väldigt klumpigt.

Ett Aktivitetsarmband som är bäst i test  

Ljusmätningen är extra känslig då du når din högsta och lägsta puls. Då är det större risk att hjärtslag missas och därmed blir mätningarna fel. Metoden är även ljuskänslig, främst då du befinner dig på platser med varierande ljusstyrka. Mätningarna kan även variera beroende på hudfärg eller om du har en tatuering på handleden.

 

Ytterligare en anledning till felberäkningarna är att siffrorna presenteras utifrån antaganden. Uträkningarna görs utifrån att en person i din ålder, med samma förutsättningar gör av med lika mycket energi som du rimligtvis bör göra. Det är alltså din rimliga kaloriförbrukning som presenteras, inte den exakta förbrukningen.

Betyder felberäkningar att aktivitetsarmbanden inte är bra? Absolut inte! Ett aktivitetsarmband kan fortfarande hjälpa dig att få bättre koll på din vardag och öka ditt välbefinnande. Dock bör du kanske inte lita blint på siffrorna som presenteras utan även lyssna på din kropp. Aktivitetsarmbandet kan du se som en guide som hjälper dig att hålla dig på rätt kurs mot en god hälsa. Ett tips är att inte äta den andra biten tårta bara för att armbandet säger att du har gjort av med fler kalorier idag, men om målet är 10 000 steg om dagen kan du utgå från att du har nått ditt mål när armbandet säger att du har gått 10 000 steg då du i alla fall uppnår samma mål varje dag. Armbandet ger dig en indikation om du har varit inaktiv den dagen.


Hur fungerar aktivitetsarmband?

  • Ett aktivitetsarmband använder en accelerometer som mäter hur du rör dig samt hur många steg du tar.
  • Chippet som finns i armbandet har en microprocessor som registrerar alla vågräta och lodräta aktiviteter.
  • Aktivitetsmätaren är kopplad till en app där du kan spara och jämföra dina resultat.
  • Du får direkt information om dagens siffror på displayen (om du väljer ett aktivitetsarmband med display).

Till de allra flesta och vanligaste aktivitetsarmbanden krävs det att du kan ladda ner en app. I appen får du tillgång till mer information och statistik om din hälsa, så för att få ut så mycket som möjligt av ditt aktivitetsarmband rekommenderas att du har en smartphone. Om du inte har någon smartphone eller tycker att det är krångligt med appar kan vi rekommendera att du börjar med en stegräknare istället. Den visar endast hur många steg du har tagit under dagen, men det är en väldigt bra start för att börja röra på dig mer och uppnå en bättre hälsa.

 
Här är ett exempel från Fitbits app

När du installerar appen anger du information om dig själv, så som ålder, vikt och längd. Denna information används sedan i samband med den information armbandet registrerar så att du kan presenteras information om till exempel kaloriförbrukning. Många aktivitetsarmband har även en display så att du enkelt kan se hur din aktivitet har sett ut under dagen.

 

Hur kan då ett armband känna av hur du rör dig? Vissa armband fungerar via ljusteknik. Det fungerar på så sätt att ett ljus skickas ut från aktivitetsarmbandet och studsar mot huden. Beroende på hur det studsar avgörs om det pågår ett hjärtslag eller ej. En annan metod är att använda impedansmätning. Då skickar armbandet istället en elektrisk signal genom handleden, och beroende på hur lång tid det tar till andra sidan så avgörs det om det pågår ett hjärtslag eller ej.


Vilket aktivitetsarmband ska jag köpa?

Vilket aktivitetsarmband som passar dig är helt upp till vilken typ av aktiviteter du utför samt vad det är du vill veta om din aktivitet. Om du simmar krävs en aktivitetsmätare som fungerar i vattnet och kan mäta antal simtag. Om du tränar på en mer professionell nivå vill du kanske ha fler uppgifter så att du bättre kan anpassa både kost och tid för återhämtning, samt mäta dina resultat och framsteg.

Vissa aktivitetsarmband är endast kompatibelt med antingen iOS eller Android, så ha även i åtanke vilket armband som passar bäst med din telefons operativsystem. Här på siten recenserar vi olika typer av aktivitetsarmband för att ge ett så brett utbud som möjligt.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Presentation

Allt om aktivitetsarmband och pulsklockor. Läs om sportklockor och träningsarmband.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
April 2019
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Main

Gästbok


Skapa flashcards